Преди 3 г. казах, че държавата трябва проактивно и насочено да решава проблемът

...
Преди 3 г. казах, че държавата трябва проактивно и насочено да решава проблемът
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Нелегалният канал за лекарства е създаден заради липсата на контрол

Преди 3 година споделих, че страната трябва проактивно и ориентирано да решава проблемът с дефицитът на медикаменти. Това не е корекция нарпавена по мое време. Отговорът се дава в Докладът на ДАНС кой е виновен за дефицита на медикаменти.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният здравен министър проф. Асена Сербезова.

Системата в началото трябваше да обхване медикаментите, за които има дефицит. Категоричен е отчетът на ДАНС, че формулата, която е заложена не съответства на закона. В общественото пространство се натъртва, че формулата е изменена. Не, тя е върната към сходство на закона, при мен дойде доклад, който споделяше, че тя не е в сходство на закона. Ако не я бяхме трансформирали щеше да е безредица. 

Наистина след прилагането на законосъобразната формула описът става по-малък. Въпросът е обаче този по-малък лист довел ли е до недостиг? Тези продукти са към 20-30. Спазването на закона не е погрешно деяние.

 
Аз съм единственият министър, който разпореди одит на тази система. В естествения свят, когато се вкарва система, която е важна за популацията, този който я създава би трябвало да има критерии за това задание и да се направи одит. Одитът обаче установи, че достъп до системата СЕСПА няма и Министерство на здравеопазването. 
Липсва историята на промените, които се вършат в системата. Ниско равнище на защита и надзор също е индикиран. Участниците могат да подават информация със задна дата от 10-14 дни. Изводите на Информационно обслужване се объркват тотално по този начин. Този доклад аз оставих на моите наследници в Министерство на здравеопазването, които имаха достатъчно време по тези оферти. Регистрирането на субектите, които продават информация в СЕСПА става в Екселски файл през 2023 година Има доста бъгове, които са установени от системата. Има липса на автоматизация за смятане на наличностите. Проблемът е в заложеното законодателство през 2018 година

 
Това, което са остановили ДАНС е незаконен канал. Това не зависи от обстоятелството дали има ограничаващ лист или не, защото тези компании не са се съобразили с легалния канал и листата. Тези компании са основани след 2021 година, възползвали са се от опциите и неналичието на надзор и са създали административни нарушавания.
Аз персонално не знам нищо повече за тези компании. Те са в областта на активност на Агенцията по медикаментите. Това може да се избегне с дигитализацията, която ние искахме да обхване 100% от аптеките. Разбира се, че това няма по какъв начин да е станало между двама души. Това несъмнено е правено от незаконна верига. Един от методите да се подкрепят службите е цялостната цифровизация. Това означава всяка опаковка от влзиането й в България да се знае в кой търговец е, и по какъв начин е подействало това лекарство на всеки пациент. 

Трябва да има повсеместен метод и да се остави тази тематика вън от популизма. Всеки търси медикаменти и здравна помощ. Трябва да има ревизия на законодателството и смяна във формулата, в случай че е нужна. Публичност също – да се знае какъв е недостигът и каква е повода.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР